2007. december 10., hétfő

Rotorua

A korai kelest gyors visszaalvas kovette, mivel kineztem az ablakon es lattam, hogy szakad az eso es igy sikerult meggyozni a vendeglatoimat is, hogy igy esoben nincs sok ertelme 10 elott kimenni az utcara amig minden zarva van.
Tiz korul elhataroztam, hogy meg ha rossz is az idojaras megsem tolthetem az egesz napot a hazban. Elindultam a varoskozpont fele. A vendeglatoim javasoltak, hogy menjek busszal, mert gyalog kicsit hosszu lesz a seta, de en gondoltam igy legalabb latom a kulvarost is meg hat ugye ami a legfontosabb money-t is sporolok;). Alig setaltam egy tiz perce hirtelen arra lettem figyelmes, hogy valaki a nevemet kiabalja az utca masik oldalarol. Atnezek es megpillantottam azt a hazaspart, akikkel nehanynapja a vulkanoknal kirandultam es egesz jol elbeszelgettunk, de ok sajnos masik iranyba mentek mint en igy a vulkanok utan el kellett valnunk, de most hirtelen megint talalkoztunk. Nagy oromunkre gyorsan meg is hivtak egy finom kavera meg akkor mar egy szendvicsre is a hangulatos kavezoban a varoskozpontban. Igy sikerult a megsporolnom a besetalast meg meg egy finom kis uzsonnat is kaptam. Itt mondanam el, hogy tenyleg nem kertem oket meg semmire, mindent ok ajalottak fel. Mielott valaki esetleg azt gondolna, hogy meghivattam magam...(persz ilyen csak annak juthat eszebe aki tenyleg ismer;).
Egy oracskat kellemesen elbeszelgettunk es mostmar emailt is csereltunk, hogy hatha Aucklandben meg ossze tudunk futni.
Uzsi utan kicsit setalgattam a kozpontban vasarolgattam ezt azt, egy ket aprosagot, ajandekba, majd betertem a turista informaciosa irodaba, ahol tobb mint egy orat faggattam a kedves informacios kisasszonyt, hogy kisajtoljam belolle melyik mauri (helyi benszulott) folklor estre erdemes elmenni. Vegeul egy 65 dolcsis (all you can eat) vacsival egybekotott mouri showt valasztottam, sot meg kaptam melle egy ingyen belepot a helyi muzeumba is. Ezek utam megneztem a kires fortyogo iszapot meg a melegvizu forratokat es tavakat. Itt nagyon el vannak ajulva tole, de szerintem egy kicsit tul van ertekelve a dolog. Majd kimentem a Rotorua to partjara megnezni egz mauri kozossegi hazat, ahonnan sietve meg a muzeumot is utba ejtettem (ha mar ingyen jegyem van). A to olyasmi volt mint a Balaton, egybol nagy honvagyam tamadt. A mauri kozossegi haz kivulrol tele volt pitosra festett mauri harcosokat abrazolo faragvanyokkal, elege ilyesztoen neztek ki. A muzeum egy regi furdo hazbol volt kialakitva, Rotorua-rol es a maurikrol lehetett uj ismereteket begyujteni.
A muzeum utan iranya a folklor est meg a hatalmas kajalas:) Az egyik hotelben direkt erre a celra epitett termeben kerult sor a rendezvenyre. Az egesz remen vegig huzodo szinpad elot hatalmas 12 szemelyes korasztalok helyezkedtek el. Az ot asztal kozul egyedul az egy asztalhoz ultettek a feherembereket, a tobbi negy asztalnal csak azsiaiak ultek. Kicsit furan ereztem magamat, de lassan kezdek hozzaszokni, hogy foleg a turistak altal kedvelt helyeken mind Ausztraliaban, mind Ujzelandon a feherek a kisebbseg. Semmi rosszindulat nincs bennem veluk kapcsolatban csak ugy erdekessegkent megjegyeztem.
A show-t egy mauri koszontessel inditottak, ezt kovette az eloetel (peszto, kagylopastetom, valami specialis mez meg kenyer), majd a fomusor kovetkezett. Bemutattak nehany helyi tancot, csatajelenetet, eloadtak egy ket hires tortenetet, meg elenekeltek par mauri eneket. A show-t a hire mauri harcitanccal a HAKA-val zartak. Nagyon tetszett az egesz musor. Elosszor komikusnak talaltam, ahogy a harcosok mindenfele pofakat vagtak meg a nyelvuket nyujtogattak, de aztan belegondoltam, hogy ha egz kifestett harcos a csatateren elkezdene orditva es kozben ordogi arcokat vagva felem rohanni, akkor igen csak ossz kene szednem minden humorerzekemet, hogy nevetni tudjak rajta;)
A show utan kezdothetett a zabalas. Volt minden fele finomsag. Kagylo, srimp, kiraly rak, fustolthal, oz, diszno, csirke, barany es utana meg tobb fele deszert. Elhataroztam, hogy jo magyar modjara annyit eszek, amennyi csak belemfer es akkor majd egy napig nem kell ennem. En tenyleg megprobaltam, de most mikor ezeket a sorokat irom meg csak alig tobb mint ket ora telt el a lakoma ota, de mar tudnek valamit enni...Nem tudom, hogy egyaltalan lehetseges e annyit enni, hogy utana nem legyen az ember legalabb egy napig ehes.
A show utan meg haza is hoztak, szerencsere ez is benne volt az arban. Mikor hazaertem meg egy kicsit beszelgettem a vendeglatoimmal, elkeszitettem a holnapi AUCKLAND feliratu stopolo tablamat szep kek es piros szinnel. Meg ma osszpakolok es holnap reggel irany Auckland.

Nincsenek megjegyzések: